Първата ми истинска книга, Тишината, в която се открихме

Има моменти, в които дори най-невинната шега, най-спонтанното действие или случайна идея могат да се превърнат в нещо, което да промени пътя ти. За някои това е една среща. За други – едно пътуване. А за мен – това беше написването на първата ми истинска книга. Не поредния блог пост, не статия за социалните мрежи, не форумна тема, която ще бъде прочетена, цитирана и забравена. А книга – „Тишината, в която се открихме“.

От шега към смисъл

Първоначално, идеята за книгата се появи така, както се раждат най-добрите неща в живота – без план, без цел, без очакване. Просто както се роди и моят форум – между редовете на ежедневието, в паузите между сериозните ангажименти, в онези моменти, когато си мислиш, че „сега просто се забавлявам“.

Когато започнах, не мислех за нея като за „книга“. Беше по-скоро поредица от мисли, спомени и наблюдения, които събирах в дигиталната тетрадка. Но, дума по дума, ред по ред, започнах да усещам, че в това, което пиша, има повече от просто текст. Имаше емоция. Имаше тишина. Имаше моето отражение.

Книгата, която се роди от душа, а не от калкулатор

В свят, в който съдържанието често се измерва в кликове, харесвания и бързи реакции, „Тишината, в която се открихме“ беше антипод на всичко това. Тя не беше написана, за да стане „вирусна“. Не беше създадена, за да се хареса на алгоритмите или да се продаде чрез маркетингови трикове.

Тази книга се роди от нуждата да кажа нещо истинско. Да дам на читателя усещането, че държи не просто текст, а късче от нечие сърце. Може би за това я наричам „първата ми истинска книга“ – защото в нея няма фалш, няма изкуствени пълнежи, няма нужда от „кукички“ за внимание. И защото, въпреки че е в електронен формат, за мен тя тежи повече от всяка дебела хартия.

Форумът – началото на всичко

Мнозина знаят, че „Тишината, в която се открихме“ не се появи на празно място. Тя е естествено продължение на форума – едно място, което първоначално започна като експеримент, нещо леко и забавно. Форумът беше моята тренировъчна площадка – мястото, където се учех да изразявам мислите си, да общувам с читатели, да провокирам, да давам и да получавам.

С времето обаче започнах да усещам, че макар форумът да е чудесна платформа за споделяне, той е и безмилостно открит за всички „copy and paste“ ловци – онези, които не търсят съдържание, за да го почувстват, а за да го вземат, преработят и присвоят. И колкото и да е хубаво текстът ти да достига до много хора, не е приятно, когато смисълът му се разпилява между чужди страници, без връзка с първоизточника.

Отвореността срещу стойността

В един момент разбрах, че макар да обичам да пиша статии и разкази за всички, по-ценно е да създам нещо, което няма да бъде просто „достъпно“ – а ще бъде „търсено“. Да вложа времето, мислите и душата си в книга, която няма да попадне случайно в нечия лента, а ще бъде прочетена от хора, които наистина искат да я прочетат.

Да, може би няма да я видят милиони. Може би няма да се цитира наляво и надясно. Но ще стигне до тези, които я ценят. А за мен шепа истински читатели винаги ще са по-важни от милион копи-пейстъри.

Книгата като обещание за бъдещето

„Тишината, в която се открихме“ не е кулминация. Тя е прелюдия. Знак, че това, което идва, ще бъде още по-дълбоко, още по-истинско, още по-ценно. Форумът няма да затвори врати – напротив, ще продължи да живее, но в нова форма. Ще бъде по-смислен, по-подреден, по-съзнателен. Ще има своето място в пъзела, но книгите ще бъдат новият център на творчеството ми.

Изборът да твориш за стойност, а не за бройка

В крайна сметка, написването на „Тишината, в която се открихме“ ми показа, че истинското удовлетворение идва не когато произведеш „съдържание“, а когато създадеш „стойност“. Когато вместо да крещиш сред тълпата, избираш да прошепнеш на малцина, които ще чуят всяка дума.

Това е силата на първата истинска книга – тя не е просто файл, не е просто текст, не е просто проект. Тя е път, начало и обещание. И това е едва началото на нещо много по-голямо.

Как и къде мога да прочета Тишината в която се открихме

Книгата в момента е налична само в Epub(електронен), вариант и всеки с устройство на Apple може да я прочете. За Android устройствата няма възможност да четат книгата защото България няма достъп до Google Play Book за автори. За щастие Amazon не е на тяхното мнение и положение, но отново не съм сигурен дали ще допуснат българско издание(ново имам предвид). Но все пак съм качил книгата в Amazon и чакам одобрението им. Оставам ви табличка с наличните линкове за момента.

Вид Apple Устроуства Android Устройства
Epub Кникни тук –> Кликни тук

Нова информация

Amazon отхвърли книгата защото е на български а той не се поддържа от тях. За момента я има налична само в Apple Books. Малко по - късно днес ще проверя и Kobo, дали там ще я приемат, и ако я приемат, и хората с Android устройства ще могат да я прочетат, ако ли не. Живи и здрави да сме. :slight_smile:

Kobo одобриха и двете ми книги! Можете да ги четете на смарт устройствата си благодарение на тяхното приложение за мобилни телефони и таблети.

2 Likes

Много добро представяне.Жалко,че този стойностен продукт,няма да достигне до доста хора.Но знам,че тези,които прочетат книгата,ще останат приятно изненадани.Успех!

2 Likes

Благодаря :slight_smile: Да наистина е жалко, защото има и други доста добри български автори, уви които само чрез българско издателство могат да публикуват творбите си. Amazon нямат намерение да добавят българския език като поддържан защото цитирам “Не си струва“. Остава варианта с българското издателство, но аз лично им нямам доверие, и условията им не ми харесват. Има още един вариант и ще опитам, ако не стане, живи и здрави да сме. :slight_smile:

1 Like