Изглежда, че новият ъпдейт на XenForo 2.3.6 е с прецакано SEO. Или поне така мисля, съдейки по наблюденията си в Google Search Console. Но големият въпрос е дали съм хвърлил на вятъра 234 долара, или все пак тази инвестиция има някакъв смисъл?
Знам, че много яко ми писна след почти година труд, вложени пари, изхабени нерви и накрая… по-добре да не казвам какво! Но сега какво? Ами, елементарно – ще се тестват различни форумни платформи на един и същи VPS, както и най-популярната блог платформа, за да се разбере къде точно е проблемът – в XenForo, в самия сървър или някъде другаде. Освен това, ще има контролна система на споделен хостинг, за да се елиминира и тази променлива.
Това, разбира се, означава още допълнителна работа, но преди да се започне голям проект, трябва да се знае кое точно прецаква индексацията в Google. За целта, тази статия ще бъде публикувана във всичките тестови системи и ще се следи коя ще се индексира и коя не. Така ще стане ясно коя платформа наистина си струва и коя е просто загуба на време, пари и усилия.
Как ще протекат тестовете?
Планът е следният:
- Настройка на идентичен VPS с различни форумни платформи (XenForo, Invision Community, phpBB, Discourse) и една блог платформа (WordPress).
- Контролна група на споделен хостинг – за да се изключи евентуално влияние на сървъра.
- Публикуване на една и съща статия във всички системи.
- Мониторинг в Google Search Console – коя система ще бъде индексирана по-бързо, коя ще има проблеми с индексацията и коя въобще няма да се появи в резултатите.
Защо изобщо има съмнение в XenForo 2.3.6?
Няколко неща ме накараха да се усъмня, че проблемът идва от XenForo:
- След ъпдейта към 2.3.6, някои URL адреси се появяват като „открит, но не индексиран“ в Search Console.
- Стари индексирани страници започнаха да изчезват без видима причина.
- Трафикът от търсачките спадна с над 50% за няколко седмици.
- Googlebot спира да обхожда сайта толкова често, колкото преди.
Това означава, че или Google е направил поредната безумна промяна в алгоритъма, или XenForo 2.3.6 има нещо счупено в SEO настройките. Третият вариант е, че самият VPS или неговите настройки създават проблеми, но това ще стане ясно след тестовете.
Кой ще бъде победителят?
Разбира се, най-важното е коя система ще се представи най-добре. Ако се окаже, че XenForo е наистина „прецакан“, тогава ще има сериозен повод за размисъл дали да продължа да го използвам за по-големи проекти. Ако пък се окаже, че проблемът е в сървъра или в нещо друго, тогава ще знам, че просто трябва да сменя хостинга или да оптимизирам конфигурацията.
В крайна сметка, целта е да се разбере коя система си заслужава труда и коя – не. Жалко ще е за всички, които са платили за „най-добрата система“, а накрая са останали с един хубав, но невидим за Google сайт. В следващите седмици ще има резултати, така че – следете тестовете!